Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα, 30 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου η μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Οι φωτεινοί οδηγοί αλλά και δάσκαλοι και προστάτες της παιδείας τιμήθηκαν με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια, αναδεικνύοντας το διαχρονικό και χρονικά αναλλοίωτo έργο τους για τη διάδοση της αληθινής γνώσης και της σοφίας αλλά και στον τομέα της φιλανθρωπίας.
Το πρωί τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος με τη συμμετοχή κληρικών και πλήθους πιστών. Μόλις διάβασε ο διάκονος το Ευαγγέλιο προς τους πιστούς και τελείωσε το πρώτο τμήμα της Θείας Λειτουργίας, το οποίο λέγεται “Λειτουργία του Λόγου”, ο Παναγιώτατος μίλησε προς ολόκληρο το ποίμνιο και ιδιαιτέρως προς τους νέους και τους μαθητές, οι οποίοι είχαν προσέλθει στον ναό εκπροσωπώντας τα σχολεία της περιοχής. Τους εξήγησε με τον απλό και πατρικό του λόγο πώς διχοτομείται στα δύο μέρη η Θεία Λειτουργία και συνέχισε λέγοντας ότι τώρα θα μετέβαιναν στη λεγόμενη “Λειτουργία των πιστών”, ή αλλιώς στην Αγία Αναφορά. Ανέλυσε όλη την πορεία της τέλεσης του δεύτερου και κύριου μέρους της Θείας Λειτουργίας, επισημαίνοντας πως, μέσω των ευχών της Αγίας Αναφοράς, οι οποίες θα διαβάζονταν από τους ιερείς (“Λάβετε, φάγετε, τούτο μου εστί το Σώμα μου” και “Πίετε εξ αυτού πάντες, τούτο εστί το Αίμα μου») τα Δώρα της Θείας Ευχαριστίας θα προετοιμάζονταν έτσι ώστε με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος να μεταβληθούν σε Σώμα και Αίμα Χριστού. Τέλος, παρότρυνε τους νέους και τους μαθητές, μαζί με όλους τους υπόλοιπους πιστούς, να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις και τις αντιληπτικές τους ικανότητες, προκειμένου τόσο να καταλάβουν τα λόγια και τις ευχές αυτές του δεύτερου μέρους, όσο και να ζήσουν την παρουσία του Χριστού ανάμεσά τους.
Ο Μέγας Βασίλειος (330-379 μ.Χ.), αρχιεπίσκοπος Καισαρείας, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους θεολόγους και φιλάνθρωπους της Εκκλησίας. Ίδρυσε την περίφημη «Βασιλειάδα», ένα συγκρότημα φιλανθρωπικών ιδρυμάτων για τους φτωχούς, τους ασθενείς και τους ανήμπορους. Έγραψε σπουδαία θεολογικά έργα και αντιτάχθηκε στις αιρέσεις των πρωτοχριστιανικών χρόνων.
Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος (329-390 μ.Χ.), πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, φημιζόταν για τη ρητορική του δεινότητα και την υπεράσπιση της Ορθόδοξης διδασκαλίας. Τα έργα του για το μυστήριο της Αγίας Τριάδας επηρέασαν βαθιά τη Θεολογία της Εκκλησίας, ενώ το ήθος και η ταπεινότητά του αποτελούν πρότυπο για όλους τους χριστιανούς.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος (347-407 μ.Χ.), αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, ήταν ο μεγαλύτερος ρήτορας της Εκκλησίας, γνωστός για τις φλογερές του ομιλίες και την αταλάντευτη στάση του υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολέμησε τη διαφθορά και ανέδειξε την αξία της ελεημοσύνης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, ενώ η Θεία Λειτουργία, η οποία φέρει το όνομά του, τελείται μέχρι σήμερα.
Ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών δεν αποτελεί μόνο μια θρησκευτική εορτή, αλλά και μια ευκαιρία για αναστοχασμό σχετικά με την αξία της παιδείας, του ήθους και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Με την παρουσία εκπαιδευτικών, μαθητών και πιστών η Θεία Λειτουργία αποτέλεσε μια ευλογία για όλους, υπενθυμίζοντάς μας πως η αληθινή γνώση είναι εκείνη που οδηγεί στην αρετή και την εν Χριστώ ζωή.
Η χάρη των Αγίων Τριών Ιεραρχών μακάρι να φωτίζει όλους μας, ενισχύοντας την πνευματική μας πορεία και την αφοσίωσή μας στη διδασκαλία του Χριστού. Χρόνια πολλά σε όλους!